Maarten ’t Hart zit ook niet stil

Maarten ’t Hart zit ook niet stil

In een interview in het AD omschrijft Maarten ’t Hart, schrijver en gedragsbioloog, zichzelf als ‘een saaie man aan wie niets te beleven valt’. Het mag dan zo zijn dat hij niet van reizen houdt en verjaardagen altijd overslaat, op zijn 72ste schrijft hij nog altijd. De leden van het NGPN zullen zich dan ook in zijn enthousiasme en ijver herkennen.

Onlangs verscheen ‘De wereld van Maarten ’t Hart‘, een bloemlezing van zijn eerdere essays over thema’s als menselijk gedrag, muziek en religie. In de bundel staan ook vier nieuwe essays.

In 2015 schreef hij nog een roman: ’Magdalena’, dat gaat over zijn dwangneurotische moeder, met wie hij desondanks een goede band had. ’t Hart komt uit een streng gereformeerd gezin. Religie is dan ook een terugkerend thema in zijn boeken en verhalen, evenals zijn passie voor de natuur.

Zijn grote doorbraak kwam in 1978 met ‘Een vlucht regenwulpen’, waarin hij vertelt over zijn eenzame jeugd in een eenkindgezin en hoe zijn liefde voor de natuur hem zijn eenzaamheid doet verzachten.

Wie van tuinieren houdt, kan veel van hem opsteken.  In ‘De groene overmacht’ lees je hoe hij tracht eetbare gewassen te kweken in zijn moestuin, op zware zeeklei nog wel. Dat valt, ondanks zijn dertig jaar ervaring met tuinieren, alles behalve mee. In de tv-serie Maartens Moestuin laat Maarten zien wat er allemaal komt kijken bij het onderhouden van een moestuin. De serie uit 2014 is online nog altijd te bekijken.

Naast schrijver en bioloog is hij ook fervent liefhebber van klassieke muziek. Op zondagen speelt hij regelmatig orgel tijdens kerkdiensten in zijn woonplaats Warmond.  Maarten ’t Hart mag dan niet zo ondernemend zijn en het liefst dicht bij huis blijven, saai is hij allerminst.

Lees hier het hele interview.