NGPN-lid Berend Fraenkel: “Ik blijf me graag met dingen bemoeien.”

NGPN-lid Berend Fraenkel: “Ik blijf me graag met dingen bemoeien.”

Jarenlang werkte Berend voor de Gemeente Amsterdam, waar hij zich bezighield met grote bouwprojecten. Nu zet hij zich onder meer als gepensioneerd vrijwilliger in voor stadsdeel Zuidoost.

In 2013 ging Berend met pensioen. Twee jaar daarvoor ging hij een dag minder werken. Zo kon hij alvast wennen aan de extra vrije tijd. Ook volgde hij een cursus ‘Pensioen in zicht’. Toch was hij niet op alles voorbereid. Berend legt uit: “Van mijn afscheidsfeest was ik een beetje beduusd, maar achteraf besefte ik dat het goed is geweest mijn carrière feestelijk af te sluiten. De schok kwam de dag erna. Ik had opeens geen toegang meer tot mijn mail en het intranet. Dat was zo abrupt dat ik een paar keer heb moeten slikken.”

Lange studententijd
Berend begon op de avond UTS en werkte daarbij als jongste bediende bij een architectenbureau en vervolgens als timmerman bij een aannemer. Omdat hij steeds meer interesse kreeg voor de theoretische kant van het vak, besloot hij naar de HTS te gaan. Daarna studeerde hij ook nog Architectuur in Delft.

Berend: “Toen ik 1981 eindelijk klaar was met studeren, brak de crisis uit. Gelukkig ben ik nooit werkloos geweest, maar ik werkte wel een tijdje onder mijn niveau maar ook als architect In 1987 een baan kreeg ik een baan als projectleider bij het Gemeentelijk Woningbedrijf Amsterdam.”

Lange carrière
Berend werd daarna projectmanager bij het Project Management Bureau van Amsterdam. “Dat bureau werd opgericht om gemeentelijke bouwprojecten beter te coördineren. Bij de bouw van de Stopera destijds was er namelijk nogal wat mis gegaan”, vertelt hij.

Als Ingenieur Bouwmanager was Berend eindverantwoordelijk voor de oplevering van grote projecten, zoals de verbouwing van het Stadhuis in het Centrum en een nieuw Stadsdeelkantoor in Zuidoost.

Burn-out
Als Berend terugdenkt aan zijn tijd bij de gemeente blijft hij vertellen. “Ik heb mooie projecten begeleid, maar daarbij veel frustratie gehad hoor”, vertelt hij. “Door politiek geneuzel werden projecten onnodig vertraagd. Het ergste was de verbouwing van het Stadhuis. Iedereen speelde voor directeur. Besluiten werden er niet genomen, want zolang bazen ruziën over verantwoordelijkheden gebeurt er niks.”

Door stressklachten raakte Berend overspannen. “Dat was geen fijne periode”, zucht hij. “Maar gelukkig waren er ook projecten die gesmeerd liepen, zoals de nieuwbouw van de Gemeente Belastingen in Amsterdam Zuidoost.”

Gepensioneerde architect
Na zijn pensionering sloot Berend zich aan bij het NGPN. En dat leverde hem vrijwilligerswerk op dat in het verlengde ligt van zijn werkervaring als architect. Zo maakte hij een onderhoudsplan voor een kinderboerderij, ontwierp hij tuinhuisjes en was hij betrokken bij de aanleg van nutstuinen en is hij als adviseur betrokken bij het Platform Gehandicapten Zuidoost. “Bij projecten is het essentieel dat je in het ontwerptraject ook nadenkt over de toegankelijkheid voor minder validen. Integraal moet daarbij ook de openbare ruimte daarbij betrekken”, aldus Berend.

Blijven leren en betrokken blijven
Op de vraag waarom Berend zich inzet als vrijwilliger antwoordt hij: “Ik heb een brede interesse en een drive om me te verdiepen in dingen waar ik nog niet meer over wil weten.” Een andere reden dat Berend vrijwilligerswerk doet, is dat hij graag iets wil doen voor zijn eigen buurt. Hij voegt daaraan toe dat hij ook graag zijn zegje wil doen over hóe iets gebeurt. “Als je niet betrokken bent bij wat er speelt, kun je ook geen invloed uitoefenen. Enne, ik blijf me toch graag met dingen bemoeien,” lacht hij.