NGPN-lid Mieke van Reenen: “Neem jezelf niet te serieus”

NGPN-lid Mieke van Reenen: “Neem jezelf niet te serieus”

Toen Mieke van Reenen een regeling kreeg aangeboden om eerder met pensioen te gaan, greep ze die kans meteen aan. Niet dat ze haar werk niet leuk meer vond; ze was eerder toe aan iets nieuws. 

Ruim 33 jaar werkte Mieke voor de ABN-AMRO bank, waar ze management functies had op het gebied van human resources en facility management. “Ik heb met plezier bij de bank gewerkt”, vertelt Mieke. “Het was een behoorlijk commerciële organisatie en ik had een goed salaris. Na 33 jaar werd mijn gevoel om iets terug te doen voor de samenleving steeds sterker. Werken zonder daarvoor betaald te krijgen gaf mij voldoening.”

“Het is bij mij ook alles of niets. Minder gaan werken of een stapje terug in functie is niet aan mij besteed. Toen ik de keuze had om twee jaar eerder te stoppen met werken, wist ik meteen dat ik verder wilde met vrijwilligerswerk.”

Bijna een fulltime job
Dat het bij Mieke alles of niets is, bewijst ook wel dat ze niet één maar twee vrijwilligersjobs heeft. Per week is ze daar zo’n 20 tot 30 uur per mee bezig. Naast voorzitter van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Amsterdam Zuidoost is Mieke ook bestuurslid van ProFor, een stichting die zich inzet om de integratie van etnische minderheden in Nederland te verbeteren.

“Mijn voorzitterschap van de kerkenraad is bijna een halve baan. De Protestantse Gemeente is een grote gemeente en dat betekent dus dat er van alles moet worden geregeld en afgestemd,” legt Mieke uit. “Bij Profor coachen we mensen om hun leven op orde te krijgen. Zo helpen we ze bij het vinden van een huis of baan. Maar we organiseren ook workshops over bijvoorbeeld opvoeding en huiselijk geweld. Bij beide organisaties houd ik me bezig met besturen en beleid.”

De kunst van het relativeren
Toen Mieke 5 jaar geleden met pensioen ging, startte het NGPN net op. “Dat was een mooie gelegenheid om meteen in te stappen, “ zegt ze. “Ik vind het fijn om binnen een netwerk te functioneren. Op die manier leer je snel nieuwe mensen en organisaties kennen.”

Wat Mieke als vrijwilliger vooral voldoening geeft, is dat ze doet wat ze echt leuk vindt en waar ze nog goed in is ook. “Als je jong bent, ben je vooral bezig met carrière maken. Je moet van alles, waardoor het lastig is om dingen te relativeren.”

Haar advies aan de jongere werknemer is dan ook: “Neem jezelf niet te serieus. Tuurlijk is werk belangrijk. Maar als je af en toe wat afstand neemt en probeert dingen vanuit vogelvlucht te bekijken, kom je tot creatieve oplossingen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar gelukkig leer je dat met het ouder worden vanzelf.”

Ook benieuwd naar andere leden van het NGPN? Neem hier een kijkje!