NGPN-lid Mildred Fitz-Jim: “Kennis overdragen is belangrijk voor mij”

NGPN-lid Mildred Fitz-Jim: “Kennis overdragen is belangrijk voor mij”

Zelf bepalen wanneer je met vakantie gaat, vooral dát vindt Mildred fijn aan gepensioneerd zijn. Van die vrijheid geniet ze elke dag weer.

“Ik kom uit het onderwijs,” vertelt Mildred. “Elke vrije dag en elke vakantie is daar lang van te voren vastgelegd. Dat is eigenlijk helemaal niks voor mij. Nu ik met pensioen ben, kan ik zelf bepalen wanneer ik vrij neem. Heerlijk vind ik dat.”

Verzetsmuseum
Haar eerste pensioenjaren zijn voorbij gevlogen. Net toen Mildred toe was aan een nieuwe uitdaging attendeerde een vriend haar op het NGPN. Die bracht haar in contact met het Verzetsmuseum. “Volgende maand begin ik daar als vrijwilliger,” vertelt Mildred. “Ik ga workshops geven aan groepen schoolkinderen. Deze functie is geknipt voor mij. In het verleden heb ik op Amsterdamse scholen lesgegeven over het slavernijverleden. Ik vind vertellen leuk en ik vind kinderen leuk. Ook heb ik geschiedenis gestudeerd, alleen nooit onderwezen. Die kennis kan ik nu alsnog overdragen.”

Kennisoverdracht
Het overdragen van kennis is voor Mildred de belangrijkste reden waarom ze zich wil blijven inzetten voor de samenleving. “Ik ben opgevoed met het idee dat je kennis moet doorgeven. Bovendien, ik heb geïnvesteerd in mijn carrière en al die jaren veel geleerd. Zonde als die ervaring zomaar verloren gaat.”

Anderen iets willen bijbrengen lijkt in Mildreds genen te zitten. Al op jonge leeftijd wist ze dat ze juf wilde worden. Ze volgde de opleiding tot onderwijzers in Suriname, destijds bekend als de Kweekschool. “Op mijn 19e was ik klaar, maar lesgeven durfde ik nog niet. Het heeft dan ook nog twee jaar geduurd voordat ik voor de klas stond,” zegt Mildred. “Dat was maar van korte duur, want snel daarna vertrok ik naar Nederland.”

Heimwee naar Suriname
In Nederland brak voor Mildred een zware tijd aan. “Ik kon hier niet aarden. Mijn familie bleef in Suriname. Ik miste hen vreselijk. Ook had ik het hier koud. Na vier jaar ben ik terug gegaan naar Suriname. Om vervolgens weer terug te keren naar Nederland.”

“De tweede keer vond ik mijn draai sneller,” vervolgt Mildred. “De helft van mijn familie ging mee. Dat maakte het wennen een stuk eenvoudiger. Ook de [politieke en economische] omstandigheden waren anders. Onze toekomst lag in Nederland, dat realiseerden we ons goed.”

Speciaal onderwijs
Mildred werkte ruim veertig jaar in het onderwijs, waarvan de laatste tien jaar in het speciaal onderwijs. Ze gaf les aan kinderen die door hun taalachterstand moeite hadden met leren. “Elke leerling verdient een individuele aanpak, zeker in het speciaal onderwijs,” zegt Mildred. “Als leerkracht moet je dat nastreven.”

Blijf netwerken
Ook voor degenen die bijna met pensioen gaan heeft Mildred een advies: “Bedenk tijdig wat je na je pensioen wilt gaan doen. Ga geen duimen zitten draaien, maar sluit je aan bij clubs. Ik dans, ik kook, elke keer weer bedenken we iets leuks om te doen.”

Vroeger dacht Mildred nog wel eens na haar pensioen terug te keren naar Suriname. Nu zegt ze daarover. “Ik doe nu zoveel leuke dingen. Ik blijf lekker in Nederland van mijn pensioen genieten.”