NGPN-lid Wouter van den Bergh: “Ik wil niet stilzitten”

NGPN-lid Wouter van den Bergh: “Ik wil niet stilzitten”

Kinderen voorlezen, consumentenklachten beoordelen en incidenteel rechtspreken. Na zijn pensioen wilde oud-rechter Wouter van den Bergh niet stilzitten. Nu ontdekt hij wat je allemaal als vrijwilliger kunt doen.

Wouter van den Bergh werkte als rechter bij de Amsterdamse rechtbank, waar hij jarenlang ook vicepresident was. ‘Ik kijk tevreden terug op mijn loopbaan. Na mijn studie heb ik negen jaar als advocaat gewerkt. Daarna ben ik bij de rechterlijke macht gaan werken. Eerst als civilist in het privaatrecht, later in het strafrecht.’

Gemeenschapszin
Ondanks dat hij zijn baan inspirerend vond, had Wouter geen moeite om met pensioen te gaan. ‘Op mijn 65ste ben ik gestopt met werken. Ik had nog vijf jaar door kunnen gaan, want rechters mogen doorwerken tot hun zeventigste, maar dat wilde ik niet.’

Wouter vertelt dat hij na zijn pensionering als vrijwilliger aan de slag wilde. ‘Om iets terug te doen voor de maatschappij,’ verklaart hij. ‘Het gaat mij vooral om de gemeenschapszin. Dat klinkt misschien idealistisch, maar dat voelt voor mij goed.’

Volgens Wouter zijn we te weinig maatschappelijk bezig. ‘We zijn opgegroeid met de opvatting van de Verlichtingsfilosofie dat de vrijheid van het individu het belangrijkst is. Maar de maatschappij is daarin doorgeslagen. We moeten meer mét en vóór elkaar doen. Denk bijvoorbeeld aan een vorm van sociale dienstplicht.’

Veelzijdigheid
Wouter heeft een druk leven. ‘Ik ben vrijwilliger bij de VoorleesExpress. Eén uur per week lees ik voor aan een kind met een taalachterstand. Daarmee help ik niet alleen het kind, maar ook de ouders.’ Ook is Wouter als vrijwilliger voorzitter van de stichting  GoldenSports. ‘Door het faciliteren van sport en bewegen voor 55-plussers willen we niet alleen bijdragen aan een gezonde leefstijl van senioren, maar ook voorkomen dat zij in een sociaal isolement raken.’

Het rechtspreken heeft Wouter nog niet definitief achter zich gelaten. Een paar keer per jaar heeft hij nog dienst als rechter-plaatsvervanger. ‘Ik word dan door de rechtbank opgeroepen als een soort invalkracht. Ook was ik tot voor kort een van de voorzitters bij de Geschillencommissie in Den Haag, waar klachten van consumenten tegen ondernemers worden behandeld. Op die manier blijf ik toch ook nog bezig met mijn vak.’

Ratrace
Wouter doet zoveel dingen, dat hem weleens wordt gevraagd of hij het niet drukker heeft dan toen hij nog rechter was. ‘Dat is echt niet zo hoor. Ik heb genoeg tijd voor andere dingen: ik doe iets aan muziek en ik fitness regelmatig. En ik doe veel met mijn kleinkinderen.’

Jongere werkenden moeten leren af en toe afstand te nemen van hun dagelijkse beslommeringen, zegt Wouter. ‘Geef je niet over aan de ratrace. Alleen maar met je werk bezig zijn is ongezond. Je moet ook genieten van het leven. Door leuke dingen te doen leer je relativeren. En dát vermogen komt je echt van pas in je werk.’

Ook benieuwd naar andere leden van het NGPN? Neem hier een kijkje!