Tachtig is het nieuwe zestig

Tachtig is het nieuwe zestig

Als zestig het nieuwe veertig is, is tachtig het nieuwe zestig. Het mag een cliché zijn, maar we worden steeds ouder en blijven langer gezond. Nieuw onderzoek van het CBS bevestigt dat.

De stijgende levensverwachting en het langer uitblijven van gezondheidskwalen, stellen ons in staat langer door te werken. Het aantal ouderen op de werkvloer, is de afgelopen 15 jaar dan ook flink gestegen. Ook zijn er steeds meer 75- en 80-plussers die een betaalde baan hebben. Van de 75-plussers is ruim 30 procent actief als vrijwilliger.

Vergrijsde beroepen
Vooral in bepaalde sectoren is de vergrijzing groot. Zo kom je in bibliotheken en musea veel oudere werknemers tegen. Ook onder beeldend kunstenaars bevinden zich veel ouderen.

Bijvoorbeeld Armando. Met zijn 88 jaar maakt hij nog altijd kunst. Zijn laatste grote kunstwerk dateert van 2015 en heet Der Bogen. Dat zijn creatie vorig jaar is uitgeroepen tot ‘lelijkste kunstwerk van Amstelveen’ deert Armando, op zijn hoge leeftijd, vast niet.

Als we onder kunstenaars ook schrijvers rekenen, telt Nederland nog enkele nijverige 80-plussers die geld verdienen met hun schrijverij. Remco Campert (88 jaar) is naar eigen zeggen ‘te moe’ om nog wekelijks een column voor de Volkskrant te schrijven. Het schrijven van een dichtbundel lukt hem anders nog goed. Dit jaar verscheen van zijn hand Open Ogen (2018). Ook Jan Siebelink (80 jaar) schreef vorig jaar nog een roman: De Buurjongen (2017).

Behalve beeldhouwers en schrijvers werken er relatief veel 75- en 80-plussers in de groot- en detailhandel, de financiële dienstverlening en de industrie. Ook werken relatief veel ouderen als bus- of trambestuurder of als chauffeur van een taxi of bestelwagen. Ook in landbouw is het aandeel 75-plussers groot.

Hoeveel ouderen werken nog?
In 2017 hadden 2.700 80-plussers een betaalde baan, tegen 9.000 75-plussers met een vast of flexibel arbeidscontract. Als we kijken naar het aantal werkende 75-plussers dat als zelfstandige werkt, komen de cijfers veel hoger uit. 16 duizend 75-plussers werkten in 2017 als zelfstandig ondernemer.

Van ‘jong en dynamisch’ naar ‘kwiek en vitaal’
Wat verder opvalt aan de cijfers van het CBS is dat het ziekteverzuim van ouderen tussen de 65 en 75 zelfs lager is dan die van jongere werknemers (25 tot 35 jaar). De meeste 75- en 80-plussers werken niet voor het geld (ze zijn immers al met pensioen), maar omdat ze er plezier aan beleven. Behalve dat ze flexibel en loyaal zijn, staan ze met hun enthousiasme nog middenin de maatschappij. Nog even en honderd is het nieuwe tachtig. (Bron: CBS)