Waarom leven vrouwen langer dan mannen?

Waarom leven vrouwen langer dan mannen?

Gezond eten, voldoende beweging, niet roken, matig met alcohol. Het zijn de belangrijkste ingrediënten om gezond oud mee te worden. Ook dankzij een betere behandeling en preventie van ziekten worden we steeds ouder. Maar hoe zit het eigenlijk met de verschillen in ouder worden tussen mannen en vrouwen?

Over die verouderingsverschillen tussen mannen en vrouwen is nog weinig bekend. Het RIVM en de VU gaan nu onderzoeken hoe en wanneer die verschillen in ouder worden tussen mannen en vrouwen ontstaan en welke factoren daarbij een rol spelen.

Waarom wordt de één gezond oud en de ander niet?
Ze gebruiken voor hun onderzoek de gegevens van twee langlopende verouderingsstudies: de Doetinchem Cohort Studie (DCS) en de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA). Het doel van deze studies is inzicht te krijgen op de vraag waarom de ene negentig jarige nog zo gezond is als een vis, terwijl de andere zestig jarige al vroeg last krijgt van allerlei kwaaltjes.

Vrouwen leven langer
Het is bekend dat vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen. Ook is bekend dat mannen en vrouwen een andere leefstijl hebben. Leven vrouwen dan voorzichtiger? Gaan ze sneller naar de dokter, weten ze eerder wat hen mankeert en beginnen ze bijtijds met behandelen? Of leven mannen ongezonder, hebben ze gevaarlijker beroepen of nemen ze gewoon meer risico’s?

Verschil in hormonen
Hormonen kunnen het verschil in leefstijl verklaren. Zo zou het testosteron-gehalte bij (vooral jonge) mannen vaak hoog en veranderlijk zijn, waardoor ze sneller riskante capriolen uithalen en vaker betrokken zijn bij geweldsdelicten.

Verschil in chromosomen en ijzergehalte
Ook wordt verondersteld dat vrouwen langer leven omdat ze twee X-chromosomen hebben (mannen hebben één X en één Y chromosoom). Die tweede X chromosoom zou bij vrouwen zorgen voor een sterker immuunsysteem.

Een andere verklaring dat vrouwen langer leven, is dat zij vanwege hun menstruatie vaker een ijzertekort hebben. Juist te veel ijzer in het bloed (mannen hebben een hoger ijzergehalte in hun bloed) verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Vrouwen vaker gezondheidsklachten
Al deze factoren verklaren mogelijk waarom vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen. Opmerkelijk is dan toch dat vrouwen vaker gezondheidsklachten hebben.

Uit de berg aan informatie van de DCS en de LASA gaan het RIVM en de VU nu díe gegevens distilleren die kunnen verklaren waarom vrouwen ouder worden dan mannen. Ook hopen zij een antwoord te vinden op de vraag waarom vrouwen dan weliswaar langer leven, maar wel vaker gezondheidsklachten hebben.

Bij hun onderzoek betrekken ze alle mogelijke gegevens over de gezondheid van mannen en vrouwen, zoals hun eetgewoonten, hoe ze bewegen of ze roken, of ze lijden aan bepaalde ziekten en hoe het staat met hun gewicht, bloeddruk en cholesterol. Ook gegevens over hun sociale leven worden meegenomen.

Op de uitkomsten van het onderzoek zullen we nog even moeten wachten. De looptijd van het onderzoek duurt nog tot en met 2021.